Recepta (dla pucharków 5 x 160ml):
Link do pucharków KLIKNIJ
-
warstwa: 80 g ciastek czekoladowych (6 ciastek Bourbon) 20 g (2 łyżki) roztopionego masła niesolonego
-
warstwa: 270 ml (1 szklanka) śmietany do ubijania 1 łyżka cukru szczypta ziaren wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
warstwa: 200 g (1/2 szklanki) karmelu lub dulce de leche
-
warstwa: 100 ml (1/3 szklanki i 1 łyżka) gęstej śmietany 100 g gorzkiej czekolady
-
warstwa: pozostała waniliowa śmietana
Dekoracja: 2 batoniki Twix (jeden podwójny baton Twix) zarezerwowane okruszki ciastek
80g Czekoladowych Ciasteczek miksujemy. Jedną łyżkę zostawiamy na później a do reszty dodajemy roztopione masełko i ponownie miksujemy.
Do miski wlewamy 270ml śmietany 36%, łyżkę cukru i szczyptę wanilii. Ubijamy na sztywno.
100g Czekolady kroimy na wióry, do miski dodajemy 100g śmietany, podgrzewamy i dodajemy wióry. Następnie dokładnie mieszamy na gładko.
Do pucharków dodajemy i delikatnie ubijamy brownie, dodajemy krem waniliowy, warstwę karmelu, Czekoladowy krem i pozostawiamy w lodówce na około 1 godzinę.
Przyzdabiamy bitą śmietaną, twixem i posypujemy brownie.