Recepta (dla 4 pucharków 160ml):
Link do pucharków KLIKNIJ
-
1 i 4 warstwa: 150 g pokruszonych ciastek czekoladowych
-
warstwa (krem czekoladowo-karmelowy): 100 ml (1/3 szklanki i 1 łyżka) śmietany do ubijania 50 g gorzkiej czekolady 1 duża łyżka gotowego karmelu lub Dulce de leche
-
warstwa (karmel z prażonymi orzechami): 150 g (1/2 szklanki) karmelu 40 g (1/3 szklanki) orzeszków ziemnych
-
warstwa: Pokruszone ciastka czekoladowe
Ostatnia warstwa (mus czekoladowy): 150 ml (2/3 szklanki) śmietany do ubijania 75 g gorzkiej czekolady
1 ćwiartka batonu Snickers do dekoracji
150g Brownie kruszymy i zostawiamy na później,
50g Ciemnej Czekolady kruszymy i podgrzewamy.
Do miski wlewamy śmietanę 36% 100ml i ubijamy dopóki nie zacznie się ubijać. Gdy zacznie dodajemy czekoladę oraz 1 łyżeczkę karmelu krówki.
40g orzeszków tniemy na kawałki, następnie smażymy bez oleju przez minutę dodając szczyptę soli.
150g karmelu krówki dodajemy do orzechów w misce i mieszamy.
Do miski dodajemy 75g ciemnej czekolady, topimy.
Do miski dodajemy 150ml śmietany 36%, ubijamy i podczas ubijania dodajemy czekoladę. Następnie ubijamy na sztywno.
Do pucharków dodajemy brownies i delikatnie ubijamy.
Dodajemy czekoladowy karmel krem,
Dodajemy Karmel z orzechami,
Dodajemy brownies,
Nakładamy bitą śmietanę z czekoladą i karmelem oraz przyzdabiamy snicersem.