Recepta (dla pucharków 6 x 160ml):
Link do pucharków KLIKNIJ
100 g gorzkiej czekolady
100 ml (1/2 szklanki) śmietany do ubijania
1 opakowanie Toffifee (12 sztuk) + 6 do dekoracji
250 g (1 szklanka) mascarpone lub miękkiego sera
250 ml (1 szklanka) śmietany do ubijania
50 g (1/4 szklanki) karmelu lub dulce de leche
50 g (1/4 szklanki) Nutelli
100 ml (1/2 szklanki) śmietany do ubijania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 gram czekolady kroimy na wióry, następnie przesypujemy do miski i dodajemy 100ml śmietany do ubijania, mieszamy i podgrzewamy w mikrofalówce lub na parze. Po podgrzaniu ponownie mieszamy.
Zostawiamy na później.
12 sztuk Toffifee kroimy na kawałki. Do miski dodajemy 250g mascarpone i ubijamy przez minutę, następnie dodajemy 250ml śmietany do ubijania i mieszamy, aż powstanie delikatny krem.
Dzielimy na dwie równe porcje.
Do porcji 1 dodajemy karmel i mieszamy, następnie do drugiej Nutelle i również mieszamy.
Do miski wlewamy 100ml śmietany do ubijania, łyżeczkę cukru i trochę ekstraktu waniliowego. Ubiajmy na sztywno.
Do pucharków kolejno nakładamy:
Krem karmelowy,
Kawałki Toffifee,
Krem nutella,
Czekoladę.
Odstawiamy do lodówki na godzinkę i nakładamy bitą śmietanę oraz ozdabiamy toffifee.
Proporcje nakładania jak na zdjęciach.