Recepta (dla pucharków 5 x 160ml):
Link do pucharków KLIKNIJ
1 warstwa: 75 g zmiksowanych ciasteczek czekoladowych
Zmiksowane ciasteczka układamy na spodzie pucharków. Powinny zajmować ok 1/5 pucharka.
2 warstwa: 250 g śmietany do ubijania, 1 łyżka cukru, 1 łyżka Nutelli
Do śmietany 36% dodajemy łyżkę cukru i łyżkę Nutelli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy i ubijamy. Powstały krem nakładamy, aby pucharek był do połowy pełny.
3 warstwa: 100 g śmietany do ubijania, 100 g mlecznej czekolady
Kroimy czekoladę na małe kawałki i dodajemy do podgrzanej śmietany, aby czekolada się roztopiła podczas mieszania. Nakładamy cieńką warstawę powstałej czekolady.
4 warstwa: 30-40 g orzechów laskowych
Orzechy laskowe kroimy na kawałki, smażymy przez 5 min bez dodatku oleju i posypujemy nimi deser.
5 warstwa: 200 g śmietany do ubijania, 1 łyżka cukru, aromat waniliowy
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i aromatu. Nakładamy na deser.
Dekoracja: zmiksowane okruszki ciasteczek, 5 czekoladek Ferrero Rochers